Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku
Další informace

Kontaktní formulář

Prosíme o vyplnění všech polí pro úspěšné odeslání formuláře, děkujeme za pochopení.

Facebook kurzy-etikety.cz

Darujte kurz etikety

Chcete darovat originální dárek?

Zobrazit celéVstupte

Linked-In Jan Holata

Instagram Kurzy-Etikety

Nahoru

Telefon Kurzy-Etikety

KURZ STOLNIČENÍ

Kurz stolničení, umění obsluhy pro personál HO.RE.CA

KURZ STOLNIČENÍ

Proč se účastnit našeho kurzu stolničení?
Když vcházíme do restaurace, mělo by začít „divadelní představení“. Herci jsou všichni lidé v obsluze. Číšník, servírka, sommelier, hosteska, provozní restaurantu, jednoduše všichni ti, co přicházejí do přímého osobního kontaktu s hosty. Personál v kuchyni je samozřejmě pro restauraci stejně a neméně důležitý, avšak v tu dobu zaměstnanci kuchyně jsou schovaní za kulisami. Jistě z mediálního prostředí znáte nějakého vyhlášeného českého kuchaře, ale znáte, na první dobrou, nějakou známou tvář ze servisu, tedy z obsluhy? V zahraničí, alespoň v gastronomicky vyspělejších zemích (NSR, FRA, ITA) jsou vyhlašovány každoročně soutěže nejen pro nejlepší kuchaře, ale i pro číšníky (např. v Německu „Oberkellner des Jahres“). V ČR je to zatím pouze soutěž Sommelier roku.

Bohužel nemůžeme garantovat účastníkům našich kurzů stolničení, že se po absolvování stanou celebritou, ale předáme jim znalosti tzv. „staré školy“, kdy se stolničení dělalo o třídu výše než je tomu dnes a přidáme ještě nadstavbu v podobě bohatých zkušenosti z 3hvězdičkové michelinské Residenz Heinz Winkler.

V dnešní době máme mnoho kvalitních gastronomických podniků, které poskytují prvotřídní kulinářské zážitky, avšak ocenění michelinskou hvězdou v tuto chvíli hájí pouze dva české podniky. To není až zase tak dobrá vizitka pro naši krajinu. Stolování jde ruku v ruce se stolničením. Stolování, je umění ovládání vybraných způsobů u stolu, z pozice hosta. Stolničení, je umění kvalitní techniky obsluhy, z pozice obsluhujícího personálu.

Věřím, že všechen personál v obsluze ovládá pravidlo, že jídla pro jeden stůl se servírují z kuchyně najednou. Bohužel ani polovina restauračního personálu však netuší, že tzv. „debaras“ prázdných talířů ze stolu probíhá stejným způsobem, tedy talíře se ze stolu odnášejí až v momentu, kdy odloží příbor poslední host u stolu. Nikdy dříve. A tady se ihned pozná, který podnik má dobře proškolené zaměstnance v obsluze. Toto je jedna z nejčastějších chyb při stolničení i jinak dobrého podniku s vytříbenou kuchyní, ale na michelinskou hvězdu za obsluhu to nebude.

Pro koho je kurz stolničení určen?
Kurz stolničení je zaměřen na majitele, provozovatele a zaměstnance veškerých gastronomických provozů (HOTEL-RESTAURACE-KAVÁRNA), je též velmi vhodný a oblíbený u samotných pořadatelů formálních společenských akcí.

Co kurz vše obsahuje:
Účastníci kurzu stolničení si osvojí pravidla a znalosti techniky obsluhy, obeznámí se se specifiky nejčastěji pořádaných společenských akcí, jako je raut/rout, banket/gala dinner, recepce/reception, číše vína/coupe de champagne, soirée/soaré, matiné, koktejl, afternoon tea, brunch, tedy složenina dvou slov breakfast and lunch, atd. Základní znalosti ze světa sommelierství a práce baristy. Jak správně umět číst a vytvořit písemné pozvánky, uniformita (grooming) a dress code zaměstnanců v obsluze, vystupování a vyjadřování zaměstnanců, jak s hosty komunikovat. Je toho mnoho, ale věřte, stojí to za to.

Časový rozsah kurzu:
Kurz stolničení – teorie a praktické procvičení 3-4 hodiny.

Cíl kurzu:
Zdokonalení či osvojení znalostí v oblasti prvotřídního stolničení, umění příjemné a kvalitní obsluhy.

„Chovat se slušně a vybraně u stolu přeci nemusí jenom hosté.“ Ukažte jim, že i tak podceňované zaměstnání, jako je práce číšníka či servírky, lze vykonávat odborně, na vysoké úrovni, s noblesou, v každé situaci, v jakémkoliv prostředí.