Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku
Další informace

Kontaktní formulář

Prosíme o vyplnění všech polí pro úspěšné odeslání formuláře, děkujeme za pochopení.

Facebook kurzy-etikety.cz

Darujte kurz etikety

Chcete darovat originální dárek?

Zobrazit celéVstupte

Linked-In Jan Holata

Instagram Kurzy-Etikety

Nahoru

Telefon Kurzy-Etikety

KURZ ETIKETY STOLOVÁNÍ

Stolování,
společenská pravidla chování u stolu z pozice hosta.

  • Chcete udělat dobrý první dojem svým nenuceným vystupováním?
  • Posunuli jste se ve firemní hierarchie a potřebujete reprezentovat nejen vaši společnost, ale hlavně sami sebe?
  • Přípravujete se na důležitý pracovní pohovor?
  • Mohu oslovit jako první ústavního činitele?
  • Chcete se rychle umět orientovat ve společenské hierarchii?
  • Jak představit sebe a svého partnera?
  • Orientujete se v oslovování vašich obchodních partnerů?
  • Kdo dle společenské hierarchie podává ruku první?
  • Chcete být u renesance vybraného chování a dobrých mravů?

„Vybrané způsoby prokážeme nejprůkazněji u stolu.“

film Světáci, 1969

Příklady témat etikety stolování

  • Proč je dobré si svůj stůl rezervovat telefonicky dopředu a včas
  • Michelinské specifika telefonických a emailových rezervací
  • Dress code dle společenské úrovně restaurace
  • Příchod do restaurace
  • Šatna, garderoba „Please leave coats and jackets in the wardrobe.“
  • Uvedení ke stolu hosteskou či obsluhujícím personálem „Please wait to be seated.“
  • Zasedací pořádek a usednutí dle společenské hierarchie
  • Jak správně sedět v restauraci na židli (odlišnosti u ženy a muže)
  • Kam s dámskou kabelkou
  • Jak pracovat s látkovým ubrouskem
  • Co očekávat od kvalitní obsluhy dle michelinských standardů
  • Prostřený stůl od moderních trendů po banketní galavečeři
  • Příbory (správné držení, co kterým příborem jíst, rybí příbor, překládací příbor)
  • Sklenice na víno (správné držení, typy sklenic dle zvoleného nápoje)
  • Pečivový talířek
  • Pečivo, máslíčka, tapenády
  • Amuse bouche
  • Složení jídelního lístku krok za krokem
  • Objednávání (správný postup, kdo objednává jako první, objednání vína)
  • Polévky (servis polévek, kam odkládáme polévkovou lžíci, správné držení polévkové lžíce, smí se talíř naklánět či dokonce polévku vypít)  
  • Degustačního či tasting menu (správné složení a specifika, snoubení s víny)
  • Úpravy steakových mas
  • Úprava a dohotovení pokrmů před hostem
  • Filetování ryb
  • Ústřice, krevety, šneci, slávky, langusty, kaviár a jiné
  • Pracovní oběd vs. pracovní večeře
  • Neverbální komunikace s obsluhujícím personálem
  • Sommelierský rychlokurz (dekantace, ovínění karafy a vinných sklenic, rozdělení vín dle přívlastků a co to všechno znamená, temperatury, vady vína, kdy se dá víno reklamovat a kdy nikoli, jak má proběhnout správná prezentace a dekantace vína, nové formy otevírání vinných lahví, sabrage)
  • Rozdíl mezi sekty a champagne
  • Rozdíl mezi cognac a brandy
  • Whisky a jiné
  • Káva a minimum baristy (kávová osvěta od klasického espressa až po kávy nového typu)
  • Pepř a sůl, ostatní dochucovací prostředky
  • Druhy společenských podniků (přesná specifika nejčastějších formálních akcí)
  • Telefonování v restauraci
  • Potřebujete odejít během stolování od stolu
  • Platby u nás ve světě včetně mezinárodních odlišností se spropitným
  • Odkašlání a smrkání
  • Žvýkačka
  • Dentální párátka
  • Výtah (nástup/výstup dle společenské hierarchie)
  • Schodiště
  • Vůz taxi, zasedací pořádek ve voze, vystupování z taxi vozu
  • Mezinárodní etiketa u stolu

Právě při stolování se velmi rychle projeví, jak jste na tom se znalostí etikety. U většiny lidí se první nejistota ukáže již u samotného úchopu příboru. Jedná se zároveň o nejčastější chybu v této zábavné oblasti.

Pojetí společenských pravidel stolování nebude striktně vyžadováno v lokální restauraci, kam chodíte denně na rychlý oběd. To však neznamená, že v takovém podniku na etiketu zcela zapomeneme. Jinak se ale budete chovat ve vyhlášené restauraci, která se pyšní prvotřídní obsluhou a kvalitou podávaných pokrmů.

Etiketa stolování není všude ve světě stejná, naopak je až diametrálně odlišná. Někde jíte příborem, někde hůlkami, někde pouze rukou. V Evropě stolujeme jinak než ve Spojených arabských emirátech.

A jak se v tom všem máte orientovat? Takovýchto záludností je skutečně mnoho. V našem kurzu etikety stolování vás dokonale připravíme na vysokou úroveň chování a osvojíte si vybrané způsoby dle michelinských standardů. Jsem toho garantem.

Zajišťování státních návštěv, Pražský hrad, oblast gastronomie
(reprezentační prostory Pražského hradu, Španělský sál, Rudolfova galerie, Rothmayerův sál, Trůnní sál, Zámek v Lánech, Americká ambasáda, Sovovy mlýny, Rudolfínum, zahraničí)

Residenz Heinz Winkler, Aschau im Chiemsee, Německo
(21krát oceněno Michelinskou hvězdou, 10krát Five Diamond Award)